המפגש הראשון של ילדים עם רופא השיניים יקבע האם יעלה בהם חשש לקראת הטיפולים הבאים או שמא הם יחושו ביטחון ורוגע במהלכם. רופא שיניים המתמחה ברפואת שיניים לילדים, מודע למעמד הרגיש שבו הילד נמצא וכמה מפחידה עשויה החוויה להיות עבורו. כמו כן, מדובר במקצוע שונה מרפואת שיניים כללית, שכן שיניהם של הילדים עדיין מתפתחות ויש להכיר היטב את כל מה שכרוך בכך.
במאמר זה תלמדו כיצד לבחור ברופא שיניים המתמחה בטיפול בילדים ברמה הגבוהה והמקצועית ביותר, כדי להבטיח שילדיכם יעברו חוויה חיובית ולא מאיימת.
מומלץ להגיע לביקור ראשון במרפאת השיניים עד גיל שנה, ולא יאוחר מחצי שנה מבקיעת השן הראשונה. מפתיע, נכון?
בגיל זה אנחנו לא מצפים לשיתוף פעולה של הילד, והבדיקה נערכת בדרך כלל על הברכיים של ההורה.
הבדיקה בגיל זה נועדה לבדוק התפתחות תקינה של חלל הפה ושל השיניים שהחלו לבקוע. הדגש הוא \ על זיהוי גורמי סיכון לעששת ("חורים") שעשויים להופיע כבר בגיל הצעיר הזה ומתן ייעוץ והדרכה לכם, ההורים, לגבי גורמי הסיכון לעששת, הרגלי תזונה והרגלי היגיינה נכונים, וכל זאת במטרה למנוע בעיות עתידיות.
מאוד חשוב לא לחכות למצב של כאב שיניים כדי להגיע למרפאה מאחר ויש סבירות גבוהה הרבה יותר כי ביקור שמתרחש באופן שגרתי ולא בעקבות כאב, יהיה פחות מלחיץ עבור הילד (ועבורכם ההורים), נעים וחוויתי יותר מאשר כשמגיעים לבדיקה כשכבר יודעים "שיש בעיה".
ביקור בגיל צעיר והקפדה על מעקבים סדירים יפחיתו את הסבירות לצורך בטיפול מורכב או מסובך בעתיד, כמו כן אם בכל זאת תתגלה בעיה היא תזוהה מוקדם, ובהתאם הטיפול יהיה קל יותר.
היכרות עם הילד מגיל צעיר מאפשרת קשר טוב של הילד עם צוות המרפאה, ציפייה ונכונות להגיע למרפאה, וכן שומרת על בריאות השיניים ורקמות הפה.
מפגש ראשון נעים ומזמין מאפשר פיתוח גישה חיובית לעולם רפואת השיניים והוא המפתח לבריאות הפה של ילדכם!
אם לא ביקרתם עם ילדכם בגיל צעיר במרפאת השיניים ולא ביצעתם את ההמלצות מהסעיף הקודם אז בהחלט מומלץ להכין את הילדים בטרם הטיפול. מומלץ להסביר מדוע הביקור במרפאה חשוב, מה יבדוק הרופא ולשמור על רוח חיובית בעת ההסברים. מומלץ להגיע לביקור מקדים שאינו כולל טיפול במרפאה. ככל שתתרמו לתחושת הנוחות של הילד, כך הוא יגיב טוב יותר לטיפול ויישאר רגוע במהלכו.
חשוב ביותר לשמור על בריאות השיניים הנשירות. ישנה אמונה שגויה שניתן להזניח את שיני החלב של הילדים, שכן הן מתחלפות בכל מקרה. התעלמות מטיפול בשיני החלב, מעלה משמעותית את הסיכון לפגיעה בשיניים הבוגרות הקבועות.
אמנם השיניים הנשירות יפלו בסופו של דבר אך יש להן תפקידים חשובים לשנים רבות:
שיניים נשירות בריאות מבטיחות אכילה ולעיסה תקינה.
שיניים נשירות בריאות שומרות מקום לשיניים הקבועות ומנווטות את בקיעתן למקום הנכון.
לשיניים נשירות חשיבות בהתפתחות הדיבור וכן הן תורמות למראה האסטטי.
יש לזכור ששיניים אחוריות נושרות בגילאי 10-12.
עששת ("חורים") יכולה לפגוע גם בשיניים הנשירות. שיניים נשירות הן שיניים קטנות יחסית ולכן עששת מתקדמת בהן מהר יותר מאשר בשיניים הקבועות.
שן נשירה עם עששת עלולה להדביק שיניים נוספות ואף עלולה לפגוע בשן הקבועה שאמורה להחליף אותה. אם לא מטפלים בשן, העששת יכולה להתקדם ולהגיע לשורש השן, לגרום לכאבים, נפיחות, צורך בנטילת אנטיביוטיקה ולעיתים צורך בעקירה (במקרים נדירים יש צורך אפילו באשפוז בגלל שן נשירה שלא טופלה).
טיפול מוקדם ע"י שחזור ("סתימה") יכול להיות דרך פשוטה לפתרון של בעיה שעלולה להכאיב ולהיות מורכבת יותר בעתיד אם לא יבוצע טיפול.
לעיתים עולה השאלה מדוע לא לעקור את השן הנשירה? גם לעקירת שן נשירה טרם זמנה עלולים להיות סיבוכים, לדוגמא אבדן מקום שעלול להפריע לשן הקבועה לבקוע בצורה תקינה.
ברור שעדיף לא להגיע למצבים אלו ולנסות למנוע את הפגיעה בשיניים מראש.
שמירה על בריאות הפה והשיניים תלויה במספר גורמים, העיקריים שבהם הם שמירה על היגיינה והרגלי תזונה נכונים.
חשוב להקנות הרגלי היגיינת פה נכונים כבר עם בקיעת השן הראשונה (כן, כן עם בקיעת השן הראשונה!).
בשלב ראשון יש לנקות את שיני התינוק פעמיים ביום בעזרת פיסת בד (חיתול בד למשל), תחבושת גזה טבולה במים או במברשת שיניים ייחודית לתינוקות. כדאי לעשות זאת תוך כדי משחק, שירים וכיף. נצלו את התקופה הזו על מנת ללמד את הילד את תנועות הצחצוח הראשונות. עד גיל שנתיים אין צורך בשימוש במשחה אך ניתן להשתמש במשחה טבעית שלא מכילה פלואוריד על מנת להרגיל את הילד לצחצוח עם משחת שיניים.
חשוב לא לוותר ולא להתייאש, לא תמיד התינוק ישתף איתכם פעולה ויצחצח שיניים בשמחה אך כמו שלא תוותרו על מקלחת כך אל תוותרו על צחצוח שיניים!
מגיל שנתיים מומלץ להתחיל להשתמש במשחת שיניים לילדים לגילאי 2-6, בה יש פלואוריד בריכוז נמוך. יש לשים כמות משחה קטנה (כגרגר אפונה) ולנסות להתחיל ללמד את הילד לירוק. חשוב שההורה יצחצח את שיני הילד מאחר והילד עדיין לא יכול לעשות זאת בצורה איכותית מספיק. ניתן לתת לילד לצחצח לבד ואז "לבדוק" את הצחצוח שלו ובעצם לעשות את הצחצוח האיכותי עבורו.
בגילאי 3.5-4 השיניים מתחילות לגעת אחת בשנייה במשנן האחורי ואז מומלץ לנקות אותן בערב גם עם חוט דנטלי.
מגיל 6 ומעלה מומלץ לעבור למשחה עם ריכוזי פלואוריד גבוהים יותר, משחות לגילאי 6-12 שנים. ניתן גם להשתמש במשחה של מבוגרים אם הילד אוהב את הטעם.
מומלץ שהצחצוח ילווה ע"י מבוגר וייבדק לפחות עד גיל 9.
כמובן שצחצוח שיניים הוא רק חלק מהשמירה על השיניים וחלל הפה ויש להקפיד גם על הרגלי תזונה נכונים (צמצום של צריכת מזונות דביקים המכילים סוכר) והקפדה על שתיית מים באופן קבוע. באופן כללי ניתן לומר כי עדיף לצרוך מאכלים מתוקים שהם פחות דביקים על פני מאכלים דביקים שקשה להסיר מהשיניים.
טיפולי שיניים הנפוצים בקרב ילדים כוללים, בין היתר:
ילדים נוטים ליפול ולהיחבל לעיתים קרובות. בחבלה המערבת את השיניים מומלץ לפנות למומחה לרפואת שיניים לילדים להיבדק אפילו אם החבלה נראית לכם קלה.
החבלה יכולה לפגוע בשיניים קבועות או נשירות.
שיניים נשירות שנחבלות יכולות לעיתים לפתח נמק וזיהומים ולכן חשוב לעקוב אחריהן לאורך הזמן עד התחלפותן. כמו כן פגיעה בשן נשירה עלולה להזיק גם לשן הקבועה ומכאן החשיבות הרבה עוד יותר של בדיקה ומעקבים אחרי חבלה של שן נשירה.
במקרה של חבלה אנו ממליצים ליצור קשר מידי עם המרפאה.
המקרה היחיד בו חובה להגיע מיד למרפאת השיניים הוא יציאה של שן קבועה ממקומה!
במקרה זה יש להחזיק את השן מהכותרת, לשטוף מספר שניות במי ברז, להחזיר אותה למקומה ולתת לילד לנשוך בעדינות על גזה עד ההגעה למרפאת השיניים. אם אינכם מסוגלים להחזיר את השן למקומה, יש לשים אותה ברוק או בחלב ולהגיע מיידית למרפאה.
מקרי חירום נוספים ברפואת שיניים כוללים כאבי שיניים מעירים בלילה, חוסר יכולת לאכול עקב כאב וכו'.
במידה ואתם מרגישים שמדובר במקרה חירום אך לא בטוחים, תמיד מומלץ להתייעץ עם המרפאה.
במרפאתנו, צוות המרפאה יידע לתת את המענה הנכון לכל מקרה ומקרה.
במקרים קיצוניים טיפולי רפואת שיניים לילדים יתקיימו תחת הרדמה מלאה, דבר העשוי לטמון בחובו סיכונים בריאותיים ממש כמו בטיפולי מבוגרים בהרדמה מלאה. בחירה זו תיעשה רק כאשר לא ניתן לבצע אלחוש מקומי, כאשר הילד מתנגד לטיפול באופן קיצוני או בצורה אגרסיבית או לאחר שפעולות סדציה או טשטוש אחרות לא צלחו.
סדציה היא מילה אחרת לטשטוש. סדציה נשאפת מוכרת כ"גז צחוק".
גז צחוק נפוץ מאד בשימוש בטיפולי שיניים, בעיקר בטיפולי שיניים לילדים. זוהי תערובת גזים הנשאפת דרך האף במהלך הטיפול והשפעתה היא הרגעה ותחושה נעימה יותר במהלך הטיפול.
בתחילת הפגישה הילד יבחר את הריח שהוא ירצה לנשום. לתערובת הגזים ריח מתוק ויחד עם עבודת דמיון פשוטה הילד יכול לחוש שהריח הוא אכן הריח שהוא בחר. לאחר מכן נניח את מסיכת הגז צחוק על האף וילדכם ינשום את תערובת הגזים. בסוף הטיפול הוא ינשום מספר דקות חמצן נקי שמאפשר את יציאת שאריות הגז צחוק מהגוף כך שלא תהיה יותר השפעה של הגז צחוק כשילדכם קם מכיסא הטיפולים.
מיד בתום הטיפול ניתן לחזור לפעילות רגילה ולשגרה מלאה.
כל ילד מגיב קצת שונה לגז צחוק. יש ילדים שמנמנמים, יש שצוחקים, יש כאלה שפשוט הופכים לנינוחים יותר וכל התגובות תקינות ונורמליות.
לעיתים, בעיקר בגילאים הצעירים יותר, נצטרך בנוסף לגז צחוק, לתת גם תרופת הרגעה דרך הפה (בסירופ) שמטרתה להרגיע עוד יותר את הילד ואפילו לטשטש אותו מעט. זוהי סדציה קצת עמוקה יותר מגז צחוק.
יש שתי תרופות סדציה שאנו משתמשים בהן במרפאה ואנו נתאים את התרופה לילד ולטיפול הדרוש. כמו כן יינתנו לכם הוראות הכנה לטיפול והוראות לאחרי הטיפול בהתאם לתרופת הטשטוש אותה ילדכם יקבל.
טיפולי סדציה הינם טיפולים בטוחים ומאפשרים חוויה טיפולים חיובית יותר עבור ילדכם.
המטרה העיקרית שלי כרופאת שיניים לילדים היא לתת לילד חוויה טיפולית חיובית. האתגר במקצוע שלי הוא לנסות להתאים לכל ילד את הגישה הנכונה לו ולנסות ולהגיע לכל ילד וילד בדרך קצת שונה. הביקורים מלווים תמיד בחיוך, בהסברים, בדיבור בגובה העיניים של הילד ובהמון המון סבלנות.
מטרה מרכזית שעומדת לנגד עיניי היא שמירה על בריאות השיניים של ילדכם בדגש על מניעת התפתחות עששת ("חורים"), ולכן אקדיש זמן להדרכה בנושאים של היגיינה, תזונה והרגלים שיכולים לסייע בכך.
על פי ניסיוני, היכרות הילד עם מרפאת השיניים מגיל צעיר מאפשרת קשר טוב של הילד עם צוות המרפאה, ציפייה ונכונות להגיע, וכן מסייעת בשמירה על בריאות השיניים ורקמות הפה.
לכן אני ממליצה להגיע לביקור ראשון בגיל צעיר!
במרכז לרפואת שיניים לילדים שהקמנו, אנו צוות של רופאות שיניים לילדים, כולנו בעלות השקפת עולם דומה המתמקדת במתן טיפולי שיניים לילדים בגישה נעימה וחיובית. כמו כן בצוות מומחית ליישור שיניים ומומחה לטיפולי שורש כך שכל טיפולי השיניים לילדים ניתנים תחת קורת גג אחת, תוך שיתוף פעולה צמוד בין כל חברי הצוות.
נשמח להכיר אתכם ולהפוך אתכם לחלק ממשפחת המרפאה שלנו ממש בקרוב
המטרה העיקרית היא לדאוג לטיפול שוטף של שיני הילד, כך שמלכתחילה לא יגיע למצב שבו הוא חש כאבים, שיידרשו טיפולים כואבים. במקרים שבהם הכאב כבר מתרחש, רופא שיניים לילדים בעל מיומנות, ידע כיצד להפחית את תחושת הכאב כמה שיותר, ואף למנוע אותה באמצעות טשטוש או גז צחוק.
מומלץ לבקר אצל רופא השיניים עם הילדים פעם בחצי שנה, לאחר הביקור הראשון. אם נמצאה בעיה במהלך הביקורת הדורשת מעקב, יש לקבוע תור מוקדם יותר כמובן.
ברמה החוקית כל רופא שיניים באשר הוא יכול לטפל גם בילדים. אך ברמת עשיית הדבר הטוב ביותר עבור הילד, בהחלט עדיף לקחת אותו למרפאת שיניים בה מטפלים רופאים מומחים לטיפול בילדים. רופאים המתמחים ברפואת שיניים לילדים יכירו טוב יותר את שיטות ההרדמה המתאימות לילדים ומנוסים בהן, ובכל הדרכים להתמודד עם התנגדות, גישתם לילדים באופן כללי תהיה טובה הרבה יותר.
ישנם ילדים הסובלים מחרדה דנטלית, כלומר הם חשים מצוקה נפשית בעת הביקור אצל רופא השיניים. כדי למנוע התעוררות של חרדה זו מלכתחילה, חשוב מאוד להפוך את הביקורים הראשוניים של הילד אצל רופא השיניים לחוויה נעימה.
לרופאי שיניים לילדים ישנן שיטות הרגעה, מעבר לטשטוש או טיפול בגז צחוק. עיצוב המרפאה יהיה מותאם לילדים, כדי ליצור עבורם אווירה חיובית ומזמינה. הרופא ינהל שיחה עם הילד שתסייע לו להירגע וייתן הנחיות להורים כיצד גם הם יכולים לנטוע ביטחון בילד.
שיניים נשירות עם עששת נרחבת או אחרי טיפול שורש לרוב משוחזרות ע"י כתרים טרומיים כסופים.
גם שיניים קבועות שנזקקות לטיפול שורש לרוב משוחזרות זמנית על ידי אותם כתרים כסופים תוך ידיעה שבעתיד יהיה צורך בהחלפתם לכתר קבוע שיהיה בעל התאמה מדויקת לשן ויהיה גם בצבע השן.
לכתרים הכסופים מספר חסרונות. כשמדובר בשיניים נשירות, החיסרון העיקרי הוא המראה האסתטי שלהם. בטיפול בשיניים קבועות נוסף ממד חשוב נוסף – העובדה כי הכתרים הכסופים אינם מתאימים לשן (מדובר בכתרים גמישים מוכנים מראש שמותאמים לשן בזכות הגמישות שלהם). כתרים אלה צריכים להיות בפה מספר שנים עד שמוחלפים בגיל בגרות לכתרים קבועים, עד אז לעיתים נוצרת עששת משנית ולעיתים מתפתחת דלקת חניכיים סביב הכתרים בגלל חוסר ההתאמה שלהם. כמו כן, הכתרים הכסופים מחייבים הסרת חומר שן שלעיתים אין צורך בהסרתו על מנת להלבישם על השן ובכך דנים את עתיד השן לצורך בכתר מלא ולא שמרני.
הגישה העכשווית ברפואת שיניים היא "רפואת שיניים מינימלית", כלומר שימור חומר שן עד כמה שניתן ושחזור רק של החלקים החסרים/פגומים בשן ע"י כתרים חלקיים/שחזורים חרוטים.
במרפאתנו המכשור המתקדם ביותר בתחום רפואת השיניים הדיגיטלית. המכשור כולל סורק שתפקידו לצלם את השיניים ולייצר מודל תלת-ממדי של פה המטופל, ומחרטה שתפקידה לייצר שחזורים/כתרים חלקיים וגם כתרים מלאים במרפאה במקום תוך זמן קצר. באמצעות מכשור זה ניתן לייצר שחזורים בצבע השן במקום אותם כתרים טרומיים כסופים שהיו נהוגים עד היום גם לשיניים נשירות וגם לשיניים קבועות.
הטיפול דורש פגישת טיפול ארוכה יותר מאשר ביצוע כתר כסוף אך התוצאה איכותית יותר, שומרת טוב יותר על השיניים והחניכיים וכמובן אסתטית ביותר.
השאירו פרטים ונחזור
אליכם בהקדם
WhatsApp us